Commons kulturarvskampanjer!

Ett av Wikimedia Sveriges uppdrag är att stödja den svenskspråkiga gemenskapen på Wikimediaplattformarna. Det här är ett gästinlägg av Albin Larsson, som flitigt bidrar till bland annat Wikimedia Commons och Wikidata.

Röse i Misterhult socken, en av bilderna som laddats upp genom de nya kampanjerna. Av Arkland, CC-BY-SA-4.0.

Sedan den första svenska upplagan av Wiki Loves Monuments 2011 har deltagarna laddat upp nästan 30 000 bilder av kulturlämningar, skyddade byggnader, fartyg och arbetslivsmuseer. 

Wiki Loves Monuments (WLM) pågår under 30 dagar per år. Många erfarna användare tar bilder året runt för evenemanget. Samtidigt så introduceras många nya bidragsgivare till WLM och den bredare Wikimediagemenskapen för första gången genom det 30 dagar långa evenemanget. Tänk om det fanns en lika engagerande kampanj för att dokumentera kulturarvsmiljöer som inte bara pågick i 30 dagar per år, utan i 365 dagar?

Wiki Loves Monuments bygger till viss del på en Wikimedia Commons-funktion som heter Kampanjer. Kampanjer gör det möjligt att konstruera uppladdningsformulär med en uppsättning fördefinierade värden eller med standardvärden som skickas via kampanj-URL:er.

En stor del av Wiki Loves Monuments-verktygen (kartor, listor osv.) använder WLM-specifika kampanjer för att definiera värden för t.ex. fornlämningars och bygganders identifierare. Det är superenkelt att skapa dessa länkar:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:UploadWizard&campaign=wlm-se-arbetsl&id=<museum-identifier>

Det är dock inte så lätt att återanvända dessa kampanjer utanför WLM. Hjälptexterna är WLM-specifika, de anger WLM-specifika kategorier osv. Det är inte heller lätt att skapa en ny kampanj. Du behöver särskilda användarrättigheter och erfarenhet av både JSON och Wikitext.

Så i stället för att skapa verktygsspecifika kampanjer, vad händer om vi har generiska kampanjer som alla verktyg kan integrera med utan att behöva oroa sig för inställningar och hjälptexter?

Sådana kampanjer finns nu tack vare Wikimedia Sveriges stöd till gemenskapen! Det spelar ingen roll om du vill crowdsourca bilder från ett kalkylblad eller om du är en programmerare som vill integrera uppladdning i ditt verktyg eller app. Du kan använda dessa kampanjer:

Två verktyg som redan använder dessa kampanjer är Kyrksök.se (databas över kyrkor i Sverige) och FornPunkt.se (en medborgarforskningsplattform för kulturlämningar).

Du kan skapa uppladdningslänkar för dessa kampanjer på samma sätt som man gör för WLM:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:UploadWizard&campaign=Kulturl%C3%A4mningar&id=<monument-identifier>

De 30 000 bilder som bidragits genom Wiki Loves Monuments läggs till de tiotusentals bilder som laddats upp av enskilda bidragsgivare och kulturarvsinstitutioner. Idag har Wikimedia Commons den största offentliga samlingen av bilder som avbildar svenska kulturlämningar. Wikimedia Commons är därför en viktig och öppen infrastruktur för kulturarvsinformation i Sverige. Den utnyttjas av olika organisationer så som Riksantikvarieämbetet och deras webbplats ”Kringla” som söker igenom Wikimedia Commons löpande efter bilder som laddas upp genom dessa kampanjer.

Genom att skapa dessa generiska och lättanvända kampanjer är förhoppningen att sänka trösklarna för integrationer och aktörer som vill bidra till denna samling bilder. Ditt mål behöver inte vara att skapa nästa Wiki Loves Monuments.