Wiki Loves Earth-juryn 2022

Med en vecka kvar av maj är det inte bara dags att öka takten för att hinna med att ladda upp alla bilder till Wiki Loves Earth innan månaden är slut, det är även dags att presentera juryn för den svenska deltävlingen. På uppmaningen “presentera er på 3-4 meningar, med er koppling till Wikimediarörelsen, fotograferande eller natur” fick jag följande till svar från de fem jurymedlemmarna. Sett till ambitionsnivån är jag övertygad om att dom kommer syna alla uppladdade bilder oerhört noga och välja ut de allra bästa som går vidare till internationella finalen!

Värnanäs skärgård, söder om Kalmar. Foto: Axel Pettersson, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Zquid

Jag, Zquid, har varit aktiv på Wikipedia sedan 2016. Det startade med en rad arrangemang där nya (bland annat jag) och gamla kunde träffas och skriva på Wikipedia. Till en början gjorde jag mest diverse små redigeringar i artiklar. Men som det kan vara ibland, så ledde det ena till det andra. 2017 började jag fotografera för uppslagsverket. Fotograferande har dock varit ett av mina fritidsintressen i många år innan dess. Och nu sitter jag i juryn för den svenska deltävlingen av WLE, en rolig men svår uppgift. Alla fina bilder som kommer in i tävlingen ger mig dock inspiration till utfärder till olika områden i Sverige. Jag vill se dessa vackra platser! Och jag är glad för att så många fotograferar, och skriver om, naturreservat, nationalparker och annat, så att det finns information att ta del av. 

Linnéa Palme

Linnéa har suttit i juryn för Årets Bild, varit ordförande för Kvinnliga Fotografer i Norden 2 år, suttit i utställningsnämnd på Konstnärshuset. Hon har Magical Museum Collections.com där hon synliggör fotografi, konst och utställningar i ett digitalt konstprojekt, 73 länder nu har besökt MMC sedan starten 2020.

Linnéa älskar skönhet, träd, grönska och naturen, att vara i naturen, betrakta olika skiftningar och ljus och att tänka fritt. Hon har gjort ett flertal konstutställningar baserade i naturen med titlar som Paradise Lost, Labyrinter och Skönhetens Arkitektur.

Hon är examinerad Internationell kulturprojektledare, utbildad inom ämnet psykologi, konst och fotografi.

Henrik Löwenhamn

Jag har länge varit ett stort fan av Wikimediarörelsen, både som privatperson och i mitt yrke på kulturmiljö– och naturvårdsmyndigheter. Jag har kämpat hårt på mina arbetsplatser för att få dem att anamma fria licenser, både när det gäller användande av andras resurser, som Wikimedias, som att få myndigheterna att bidra med egna resurser märkta med fria licenser. Att leta bra bilder som är fria att använda är dessutom något jag gör i min yrkesutövning nästan dagligen.

Johanna MacTaggart

Jag har varit engagerad i Unescos biosfärprogram sedan 2005 där jag sedan 14 år tillbaka är Nationell koordinator för Biosfärprogrammet Sverige. I min roll guidar jag blivande biosfärområden från första initiativet till Unescos utnämning. Jag fokuserar också mycket på att stärka biosfärprogrammet i Sverige genom att utveckla olika typer av samarbeten och, slutligen, är jag Sveriges representant i den globala styrelsen för biosfärprogrammet. Här driver jag svenska perspektiv för programmets strategiska utveckling. Unescos biosfärområden är modellområden för hållbar utveckling, så dessa frågor känns väldigt angelägna för mig och intresserar mig mycket.

Jag bor i Mariestad, är ekolog i botten och jag mår bra av att vara ute i naturen. Det blir både båt på Vänern och vildmarkscamping under sommarhalvåret och självklart många tillfällen att fotografera.

Olle Terenius

Utöver att vara Wikimedia Sveriges styrelses representant i juryn är Olle Terenius forskare på Uppsala universitet och aktiv inom International Science Programme med verksamhet i Etiopien och Kambodja. Sen tiden på SLU för många år sedan har han varit aktiv på Wikipedia, både med egna redigeringar men också i att utbilda forskare i hur dom genom att förbättra Wikipedia når längre och fler i sin kommunikation. I den egna forskningen fokuserar han på bakterier i insekter, främst malariamyggor, och på virus i silkesspinnare.

Strömsholmsskogen, ett sumpigt blött naturreservat med mycket lövträd. Foto: Tanzania, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Vilka bilder juryn föredrar är fortfarande oklart, men klart är att dom längtar efter att maj ska ta slut så att dom får kasta sig över alla fina bilder!