Valarbetarnas tid

Valstugor i Uppsala 11 augusti 2022. Foto: Johan Jönsson. CC-BY-SA.

Det är ett hektiskt arbete för partierna i Sverige nu och fram till valdagen den 11 september 2022. För att dokumentera detta demokratiska arbete efterlyser vi bilder från hela landet. Motiven får gärna vara från uppgifter på kansliet, torgmöten eller från diskussioner med allmänheten vid valstugorna. 

Valarbete 16 september 1958. Foto: Örebro Kuriren. Public domain.

Statistik visar att det finns ett stort intresse för svensk politik och svenska partier på Wikipedia. Uppslagsverket är för många en av de viktigaste källorna till snabb information och så även om svensk politik inför valet. Det går alltid att förbättra och utöka artiklar med mer information i form av både text som bilder. Den här efterlysningen handlar främst om bilder som du själv har tagit!

Kommunalvalet 22 september 1958. Foto: Örebro Kuriren. Public domain.

Har du ett konto på Wikimedia kan du enkelt ladda upp dina egna bilder och samtidigt sätta en fri licens på Wikimedia Commons. På så sätt blir bilderna en del av den fria kunskapen och kan bland annat användas i artiklar på Wikipedia. Det går också att ge bilderna tillhörighet i flera kategorier och en som passar bra för denna efterlysning är kategorin Swedish general election, 2022.    

Rösträkning 2 oktober 1958. Foto: Örebro Kuriren. Public domain.

Wikimedia Sverige kan också stödja projekt som bidrar till mer kunskap i allmänhet och även om valet 2022. Resultatet ska då kunna användas på Wikimedias plattformar. Det kan handla om att åka på evenemang, valmöten eller liknande och fotografera politiker. Det finns även möjlighet att låna teknisk utrustning i teknikpoolen för att förverkliga din idé, såsom kameror och utrustning för ljudinspelning.

Har du frågor om stöd eller behöver hjälp med uppladdning får du gärna kontakta Tore Danielsson!