Flygande rådjur bästa Biosfärområdesbild

Som en del av Wiki Loves Earth i Sverige deltar Biosfärprogrammet med fokus på just biosfärområden. Dels genom att biosfärområden är en av de ingående kategorierna i tävlingen, och dessutom delar de ut ett specialpris till bästa bild från ett Biosfärområde. Till årets tävling laddades 31 bilder upp från biosfärområden, men det kan vara fler då det finns ett överlapp med naturreservat och naturminnen eftersom bilderna bara är märkta med det ena och inte det andra.

Flygande rådjur i biosfärområde Vänerskärgård med Kinnekulle, foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Årets bästa biosfärområdesbild visar ett flygande rådjur i ett sädesfält i biosfärområde Vänerskärgård med Kinnekulle, och likt förra året är det användaren Tjustorparn som tar hem specialpriset. 

“Mitt fotograferande sker främst i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle där jag även är bosatt i en liten by. Här finns en mängd naturreservat med olika naturtyper och ett rikt växt och djurliv för för både landskapsfotografi eller makrofoto.” 

– Tjustorparn

I konkurrens med alla 1025 uppladdade bilder var det flygande rådjuret med bland top-15 i Sverige och gick även vidare till internationella finalen tillsammans med vinnarbilderna från andra länder. När övriga nationella tävlingar är klara, och internationella juryn sagt sitt får vi se hur rådjuret, och kompisen den icke flygande gröngölingen från samma fotograf står sig i konkurrensen. Vi håller i alla fall tummarna!