Vinnare i Wiki Loves Earth 2022

Sommar och sol, och som extra bonus kommer här vinnarbilderna från svenska Wiki Loves Earth efter att juryn gjort ett enastående jobb med att sortera och bedöma alla 1025 uppladdade bilder. 97 fotografer bidrog med bilder, från Hanöbukten i söder till Vadvedtjåkka i norr, och populäraste objekt var Gulåsens naturreservat i Nordanstigs kommun med 59 bilder. Bilderna från Gulåsen laddades upp av Hans Lindqvist, som med sina 119 bilder även var den flitigaste fotografen.  

Resultaten då? Enligt reglerna får vi skicka vidare 15 bilder till internationella finalen, och inte mer än tio från någon av kategorierna landskap eller närbild. Efter juryns genomgång föll det sig så väl ut att det var nio landskapsbilder och sex närbilder högst upp på listan, så här kommer prispallen med vinnaren först, och därefter de delade fjärdeplatserna. Titta och njut, och läs fotografernas tankar om bilder, platser eller fotograferande.

Första plats

Svanar under landning vid sjön Tysslingen, Örebro, foto: Jan Forsmark, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

“Jag är 71 år och har burit med mig kameran sen jag var 16. Men det är under de senaste 25 åren jag gett bildskapande mer tid.

Jag försöker fånga kompositionen i sökaren. Med dagens teknik kan man göra alla tänkbara justeringar. Mitt motto är, gör så lite efterjusteringar som möjligt. Bilden är tagen på en fotoutflykt till sjön Tysslingen utanför Örebro. Sjön är känd för sina Svanar varför jag och några fotokompisar från Sala fotoklubb gjorde en utflykt dit. Vår fotoklubb gör regelbundet fotoutflykter i närområdet, 2 tim bilfärd max.”

Andra plats

Fiskebodar i soluppgång, Grimsholmens naturreservat, foto: Tommy Engman, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

“Jag har arbetat som journalist och fotograf. Då jag i samband med resor skrivit en del resereportage för olika tidningar har jag fått användning för mina bilder. Som pensionär, och medlem i Falkenbergs fotoklubb, följer kameran alltid med på strövtåg i städer eller ute i naturen. Att ha privilegiet och bo nära ett naturreservat där jag periodvis promenerar dagligen gör det möjlighet att fånga reservatets skiftningar i olika årstider och ljus.”

Tredje plats

Sjön Slahpejávrre och berget Sávtsasj i nordvästra Padjelanta klockan ett på natten, foto: Hans Nydahl, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

“Drivkraften bakom mitt fotograferande är att försöka avbilda orörd natur i Sverige, och i viss mån Norge, medan den finns kvar. Jag vandrar mycket i norra Lapplands fjälltrakter och i nationalparker som Sarek och Padjelanta, men nästan alltid bortanför markerade vandringsleder. Det som finns kvar av urskog i landet besöker jag också så ofta jag kan.

Bilden visar sjön Slahpejávrre som är ganska stor med en area på drygt 10 kvadratkilometer och den ligger 725 meter över havet i nordvästra Padjelanta. Fortfarande isbelagd i mitten av juli på grund av sen snösmältning. Berget på sjöns västra sida är Sávtsasj på vars topp riksröse 246 står och markerar gränsen mot Norge. Sirges sameby har ett av sina sommarvisten på östra sidan av Slahpejávrre (utanför bild).

Bilden togs dag 9 av en 13 dagar lång vandring genom västra Padjelanta – ett område som saknar anordningar som stigar, broar, vindskydd och stugor. Man får därför bära med sig mat för 13 dagar, tält etcetera och man bör också veta var vissa vattendrag går att vada. Mobiltäckning saknas i princip i hela området och få vandrare går där.”

Fjärdeplatser

Flest bilder på topplistan har Björn Söderlund, som med fem noteringar visar upp en mångfald av små och flygande arter.

“Jag är naturligtvis överväldigad av att igen få med flera bilder till den internationella tävlingen WLE 22. Slår förra årets rekord om fyra bilder i samma kategori, nu med fem bilder. Mycket oväntat men lika glädjande. Den här gången är det Skåne som kammar hem hela skörden. Jag hade endast ett bidrag annars från Dalarna där jag bor. Nu får jag hoppas på att i Australien få med en bild i den andra kategorin: Landscape. Det eftersom att mina nu nio vinnande bidrag de senaste två åren är alla från den andra kategorin. Att det skall vara så förtvivlat svårt! I vart fall känner jag mig jättehedrad. Jag vet att med de fem bilderna som juryn har valt, har jag nu starka utmanare inför den internationella finalen av Wiki Loves Earth. Men det behövs tur också!”

Nästa fotograf, Tjustorparn, är också dubbelt representerad samt även återkommande i toppen. I år med flygande rådjur och stillasittande gröngöling.

“Mitt fotograferande sker främst i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle där jag även är bosatt i en liten by. Här finns en mängd naturreservat med olika naturtyper och ett rikt växt och djurliv för för både landskapsfotografi eller makrofoto.”

En av lökgrottorna vid Smitingen-Härnöklubb, foto: Flingonsoppa, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

“Bilden är tagen i en Lökgrotta med utsikt mot Bottenhavet på Smitingen-Härnöklubbs naturreservat i Härnösand. Ett populärt utflyktsmål för stora och små äventyrare oavsett väder.”

Degeberga backar, foto: Håkan Algotsson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

“Jag fotograferar mest det större landskapet och det intima landskapet. Jag fotograferar mycket i och omkring Kristianstads Vattenrike. Mitt fotograferande är till största delen ett sätt att se, uppleva och att möta naturen på olika sätt.

Bilden är tagen en fin dag i början på hösten. Utsikten fångade min blick, färgerna och linjerna i landskapet.”

Mosse med rimfrost, Hågadalen-Nåstens naturreservat, foto: 5165num, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

“Mosse i Hågadalen-Nåstens naturreservat i slutet av november. Dagsljuset får i mitt tycke mycket effektfullt rimfrosten i gräset till ett nästan självlysande, is-vitt ”garn”.”

Trassligt träd i Gryteskogs naturreservat, foto: Trakesh.photography, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Slutligen en till bild från Tommy Engman, som redan har silverplatsen.

Dramatiska moln vid Grimsholmens naturreservat, foto: Tommy Engman, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Nu då…

Tävlingarna pågår fortfarande i flera länder, och kommer inte avslutas förrän i slutet av juli. Därefter ska nationella vinnare utses och sen ska internationella juryn ta över innan den slutliga listan är klar. Bilder på både natur och annat går dock att ladda upp hela året, så fortsätt bidra med bilder. I september är det dessutom dags för Wiki Loves Monuments, så ladda om batterierna i kameran och jaga rätt på närmaste arbetslivsmuseum, fornminne, skyddade byggnad eller K-märkta fartyg och var med och tävla snart igen.