Så sätter du rätt licens på bilder från Wikimedia Commons

Wikimedia Sverige

För att använda en bild från Wikimedia Commons behöver du namnge fotografen, ange den licens som används och gärna även hänvisa till ursprungsbilden. I det här blogginlägget går vi igenom hur du gör för att det ska bli rätt, på enklast möjliga sätt.

Vraket efter båten Fortuna utanför Fårö. Arild VågenCC BY-SA 4.0

Vill du använda dig av bilder från Wikimedia Commons? Vad roligt!

Det är en fantastisk resurs, med många högkvalitativa bilder som är helt gratis att använda, så länge du namnger fotografen, anger licensen och hänvisar till var du tagit bilden ifrån.

Alla bilder på Wikimedia Commons är fritt licensierade. Det innebär att du får använda dem till vad du vill – journalistik, reklam, i tryckta böcker – förutsatt att du uppfyller några villkor.

Det innebär också att om man inte uppfyller de här villkoren bryter man mot upphovsrätten. Alla filer från Wikimedia Commons är fria att använda, så länge man gör det på rätt sätt.

I den här guiden förklarar vi vad det innebär!

Vad är en Creative Commons-licens?

Alla bilder på Wikimedia Commons har en fri licens, i de allra flesta fall en så kallad creative commons-licens. Licensen förklarar att bilden är fritt licensierad, och vad du behöver göra för att få använda den fritt.

Licenserna består av några bokstäver och siffror, vilket kan verka förvirrande. Men det finns en anledning till att det ser ut som det gör. Det är inte bara en slumpmässig felkod, utan en licens som i de flesta fall alltid ska anges tillsammans med namnet.

De vanligaste licenserna är:

  1. CC BY-SA
  2. CC BY
  3. CC0
  4. Public Domain

De två första licenserna följs av en siffra, exempelvis ”4.0”. Siffran refererar till vilken version av licensen som har använts. Vi behöver inte gå in på vad de olika versionerna innebär här, det är överkurs.

Vilken Creative Commons-licens har bilden?

Vilken licens bilden har framgår av mallen på fotografiets beskrivningssida. Om du hittar bilden via Wikipedia kommer du dit genom att trycka på ”Fler detaljer”. Om du söker på Wikimedia Commons kommer du dit direkt.

Mallen anger vilken licens som används, med en länk till Creative Commons sida om licensen. Du kan också lätt hitta den licenskod du ska ange genom att trycka på ”Använd denna fil” efter jordgloben högst upp i menyraden, på filens beskrivningssida.

Om du klickar på länken till det här fotot på naturreservatet Vivesholm på Gotland ser du exempelvis i mallen att licensen är CC BY-SA 4.0. Det framgår också om du trycker på ”Använd denna fil” högst upp i menyraden.

Hur gör jag för att uppfylla den licensen?

De första två licenserna, CC BY-SA och CC BY, kräver att du namnger fotografen. Namngivningskravet framgår av ”BY” i licenstexten. Du kan se vem som är fotograf i mallen, där fotografen anges som skapare. På Wikimedia Commons har en del personer ett användarnamn istället för sitt vanliga namn. Då uppger du användarnamnet som upphovsperson.

Licenserna kräver också att du anger själva licensen. Så om licensen som används är CC BY-SA 4.0 ska det se ut såhär:

  • Foto: Annapanna, CC BY-SA 4.0

I exemplet med fotografiet från Vivesholm ovan skulle detta sammantaget se ut såhär:

  • Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ovanstående lämpar sig i tryckt text. I digitala sammanhang bör du också länka till Creative Commons sida som förklarar licensen, och det är god kutym att hänvisa till ursprungsfilen på Wikimedia Commons. I digitala sammanhang kan man dock lättare länka till informationen, som exempelvis i följande kompakta variant.

I generatorn kan du få den kompakta, länkade varianten i HTML-kod. 

Bokstäverna SA innebär att du som använder fotografiet måste dela det vidare under samma licens. För ett fotografi med CC BY-SA 4.0 exempelvis går det alltså inte att begränsa användningen ytterligare, eller att ändra till en annan licens. 

För CC BY och CC BY-SA måste du också ange ifall du har förändrat bilden på något sätt. I så fall är det också särskilt viktigt att länka tillbaka till originalbilden. 

För CC0 och Public Domain finns det inga krav alls – upphovspersonen har frånsagt sig alla anspråk. Det hindrar såklart inte att man kan ange fotograf, licens och var bilden är ifrån i alla fall, men det är inget krav.

Dramatisk himmel över Vivesholms naturreservat. Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0

Så gör du – filmversionen

Här kan du titta på en instruktionsfilm som visar samma sak som beskrivs i blogginlägget. Eric Luth (WMSE), CC BY-SA 4.0.

Har du fortfarande frågor eller är osäker? Hör av dig till oss på info@wikimedia.se, så försöker vi hjälpa dig.