Fota skyddad natur och sprid den över världen

Wiki Loves Earth är en global fototävling där volontärer världen över fotar skyddad natur, och laddar upp bilderna till medieplattformen Wikimedia Commons. Tävlingen fyller ett dubbelt syfte: den visar upp fantastisk natur och bidrar till mer fri kunskap, eftersom bilderna kan användas på en massa olika sätt. Bland annat kan de läggas in i Wikipediaartiklar eller användas på sociala medier.

Den internationella vinnarbilden i landskapskategorin från 2022, tagen i Portugal av Neide José Paixão. Licens: CC BY-SA 4.0.

Bland alla svenska bilder väljs de femton bästa ut av en jury och skickas till den internationella finalen (och belönas även med priser i Sverige). Juryn består av en blandning av människor som kan foto, natur och Wikimediaplattformarna. Bilderna kategoriseras antingen som landskapsbilder eller makrobilder, och max tio bilder från vardera kategori går vidare. Sedan tar en ny, internationell, jury vid och väljer ut de tio bästa bilderna ur varje kategori från hela världen.

Att fota skyddad natur har flera poänger. Vi kan sprida kunskap om den fantastiska natur som finns i Sverige och världen. Vi kan föreviga flora och fauna som är skyddsvärd och kanske hotad. Dessutom är det roligt att ge sig ut en grupp människor tillsammans för att fota, och som kan hjälpa varandra om något krånglar vid uppladdningen. Det här kallas ett fotosafari, och du kan anordna ett sånt för andra.

En groda om våren i Kahramanmaraş, Turkiet. Fotograf är användaren Mkrc85 och licensen för fotot är CC BY-SA 4.0.

Börja fota och ladda upp bilderna

Nu är det bara för dig att bege dig ut i närmsta skyddade naturområde! Till din hjälp finns den här kartan, där gröna områden redan har minst en bild för att porträttera dem, och där blå områden ännu inte har något foto. Kartan är också ett smart verktyg att använda när du laddar upp dina bidrag, för att vara säker på att den blir ett tävlingsbidrag och hanteras rätt. Här finns en Youtube-film som beskriver hur du använder kartan. 

Att ladda upp ett foto från kartan. Eric Luth (WMSE) CC BY-SA 4.0.

Det finns också listor med all skyddad natur som du kan utgå från istället. Här hittar du en instruktionsfilm om hur du gör då.

Att ladda upp ett foto från lista med skyddad natur. Eric Luth (WMSE). CC BY-SA 4.0.

Hör av dig!

Måsholmen i norra Vättern, förevigad av Harald Cederlund, topp tio 2021. CC BY-SA 4.0.

Om du har några frågor eller funderingar om Wiki Loves Earth är du hjärtligt välkommen att höra av dig till axel.pettersson@wikimedia.se eller josefine.hellroth.larsson@wikimedia.se.

Lycka till!