Vinnare i Wiki Loves Earth 2023

Några årligen återkommande höjdpunkter är dels maj när Wiki Loves Earth pågår, men också tiden efter när juryn tar sig an bilderna och till slut presenterar vinnare, de som går vidare till internationella finalen samt bästa fotoserie. Nu är vi framme vid den andra delen av processen, och här kommer de vinnande bilderna.

Flygande trana vid Hornborgasjön. Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Årets vinnarbild är en ståtlig trana som flyger över Hornborgasjön, och det är ständigt återkommande toppfotografen Tjustorparn som tar hem förstaplatsen. Nytt för i år är att prispotten fördelas på ett förstapris, en bästa bildserie samt ett pris till någon som fotograferat ett tidigare ofotograferat område, men likt tidigare år får vi skicka mer än en bild till internationella finalen. Galleriet nedan visar de bilder som kom på delad andraplats, och är med och tävlar med de bästa bilderna från andra länder.

Vinnarbilderna kommer från Abisko i norr till Haväng och Vitemölla strandbackar i söder, och fotograferna har fångat både detaljer, spegelbilder, ruggig vinter och solsken. Hur bilderna står sig internationellt kommer att visa sig under hösten, när juryn för hela tävlingen tar sig an alla bidrag.

För att uppmuntra alla deltagare att ta fler bilder än bara en, om än jättefin, för att bidra med i tävlingen, delar vi även ut ett pris för bästa serie om minst tio bilder från ett område. Vinnaren i år är redan representerad bland de enskilda bilderna, men helheten i David Castors bildserie från Gullbranna naturreservat gör att den står ut och visar områdets olika delar.

I samband med bildserien kommer även en påminnelse om att börja fotografera för nästa års specialpris för bästa serie med bilder på samma objekt under alla årstider.

Slutligen ska ett nytt pris delas ut, och det är framlottat bland alla fotografer som bidragit med bilder på områden som inte hade bilder sen tidigare. Fortfarande visar kartan många blåa områden, men under årets tävling kom det in 376 bilder från 73 områden, och 41 fotografer var ute och hittade nya platser att fotografera. Av de 41 fotograferna föll lotten på användaren Bo491, som har fotograferat fem nya naturminnen och områden.

Naturminnet ”Två bokar, men numera en, Broby 4:79”, Foto: Bo491, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Som alltid: stort grattis till alla vinnare, samt ett stort tack till alla inblandade i tävlingen, från fotografer och jury till alla som kategoriserar och städar på Commons samt lägger in bilderna i artiklar och på Wikidata. Snart är det september, och då är det dags att skifta fokus från natur till kulturarv och bidra med bilder till årets Wiki Loves Monuments.