Wiki Loves Monuments 2023

Bilderna kan vara tagna under hela året men behöver laddas upp under september månad för att vara med i tävlingen. Här en vinterbild av Vemdalens kyrka i Jämtland. Foto: Jan Ainali, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

September och höst betyder att det är dags för Wiki Loves Monuments igen. Fototävlingen som bjuder in till utflykter och fotografiska exkursioner i stad, skog och land. Det är kulturminnen som är i fokus och det går som vanligt att söka ersättning för egna projekt och utlägg eller låna en kamera i teknikpoolen.

Wiki Loves Monuments (WLM) genomfördes första gången i Nederländerna 2010 som en nationell tävling och året efter blev det en europeisk tävling. Från 2012 och framåt är den global och räknas som den största fototävlingen i världen. Sverige har varit med sedan 2011 och för många är det en återkommande tradition där vi tillsammans hjälps åt att bevara det svenska kulturarvet. Tävlingen går helt enkelt ut på att ta bilder av våra kulturminnen som finns definierade i ett par utvalda databaser.

Från Sigurdsristningen på Ramsundsberget i Södermanland. Foto Ann-Sofi Cullhed, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Bilderna behöver inte vara tagna i september men för att vara med i tävlingen måste de laddas upp under september 2023. Du laddar upp bilder du har tagit själv och de behöver också publiceras under någon av de fria licenser som används på Wikimedia Commons. Förutom att användas på Wikipedia eller någon av de andra av Wikimedias plattformar kan bilderna även komma i användning på många andra ställen och databaser. Det behövs ett användarkonto på Wikimedias plattformar för att ladda upp bilder.

Läs mer på tävlingssidan Wiki Loves Monuments 2023 för Sverige och kolla på listor och karta för att få mer information om platser och intressanta kulturminnen.

Detalj från Sigurdsristningen. Foto: Ann-Sofi Cullhed, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Kolla gärna kartan i FornPunkt för att undersöka olika områden och fornminnen! Fredag den 1 september klockan 11:30 kommer vi ha en kickoff på YouTube tillsammans med Sörmlands museum, Biblioteksutveckling Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund.

I teknikpoolen finns det möjlighet till lån av utrustning och för bidrag finns sidan stöd till gemenskapen för egna projekt.

Frågor går också bra att ställa till tore.danielsson@wikimedia.se