Bevakningen av Dansbandsveckan

Det här är ett gästinlägg från Alexander Williamson, wikipedian.

Under tre dagar bevakade jag Svenska dansbandsveckan i Malung, i Dalarna. En festival som pågår i sju dagar och som i år lockade över 30 000 besökare till den lilla orten med 5 000 invånare. Det är första gången jag och Wikimedia bevakade dansbandsveckan.

Dansband är lika svenskt som Melodifestivalen, en musikstil som främst bara finns i Sverige och kan nog enklast beskrivas som en svensk version av schlager med inspiration av country. Med min kamera tog jag mig runt i Malung under dansbandsveckan för att ta lite bilder.

Direkt då jag steg av bussen i Malung, efter att ha suttit på den i två timmar, hörde jag musiken från Grönlandsparken och jag tog mig direkt dit för att se Lucianoz stå på scenen och uppträda.

Jag gick runt scenen och började fotografera, avtryckaren på kameran tryckts ner gång på gång för att få de bästa bilderna, jag ville samtidigt inte stå för mycket i vägen för publiken som satt och kollade på showen. Därefter följde fler artister som Brogrens, Martin Nilsson och Casanovas.

Klockan tickade snabbt iväg och jag gick till hotellet inför kvällen, många övernattar på campingplatser i Malung under veckan men jag hade av logistik skäl ingen möjlighet till det men jag fick tag i en av de eftertraktade hotellplatserna.

Foto: Streaplers, Orrskogen, 20230717 – 11.jpg av AleWi. Licens: CC BY-SA-4.0

Klockan 20:00 började kvällens dans i Orrskogen bara en kort promenad från hotellet. Här fanns det sex scener med tolv band som uppträdde så jag fick springa runt i folkparken för att få de bästa bilderna på dansbanden. Det var svårare att fotografera i folkparken då besökarna dansar framför scenen men jag lyckades tränga mig fram och gå fram till scenen för att ta bilder, jag respekterade dansarna och stannade kvar på min position tills pågående låt var slut innan jag förflyttade mig så jag inte var i vägen för dem. Ibland kunde jag även ta bilder på avstånd och då var det lite lättare. Många av bandmedlemmarna tittade även extra länge mot min kamera så jag hade tur att få bra bilder.

Foto: Västerdalsträffen, 20230718 – 09.jpg av AleWi. Licens: CC BY-SA-4.0

Nästa morgon efter en morgonpromenad i Malung och hotellfrukost var det dags för dagens första evenemang, Västerdalsträffen som dessutom firade 20-årsjubileum, här fick jag lite bilder på veteranbilar men jag hann bara stanna en kort stund innan jag gick iväg till Jannesgården för att bevaka en inspelning av radioprogrammet P4 Dans.

Eftermiddagen fortsatt sedan i Grönlandsparken med fler artister som uppträdde och det blev ännu fler bilder bland annat på Mona G, Matz Bladhs och Streaplers. Det kom korta lokala skurar ibland och då var det inte så kul att vara i parken men jag var beredd med paraply och regnkapuschong.

På kvällen var det dags för min andra kväll i Orrskogen, nu hade jag lärt mig sen gårdagen hur jag skulle orientera mig och vart jag kunde stå för att få bra bilder så det var lättare att ta bilder den andra kvällen. Det var inte alltid lätt att ta bilder då stativ och takpelare stod på scenen och det blev inte så snyggt på fotografierna. Scenen är samtidigt inte heller byggt främst för fotografering utan mest för att banden lättare ska kunna spela under dansen.

Min tredje och sista dag blev ganska lugnt, här blev det först fotografering av Buggruset, en löpartävling i Malung och sedan bandet Xplays när de spelade i Grönlandsparken. Klockan gick snabbt och 13:30 kom bussen som tog mig ifrån Malung. Det finns mycket mer att uppleva om jag hade stannat hela veckan, men det fick räcka med de här tre dagarna.

Efter resan var jag trött då det har varit långa dagar och jag hade flera tusen bilder att gå igenom, jag blev förvånad över hur många av bilderna som faktiskt blev bra. När jag fotograferade var jag osäker om det skulle bli bra då detta var en ny erfarenhet för mig. 31 olika band och artister lyckades jag fotografera för Wikimedia Commons och jag hoppas flera av bilderna nu kommer till nytta!


Hjälp gärna till att förbättra bilderna från Dansbandsveckan genom att lägga till mer data. Läs på bloggen om nyttan med det och gå till kampanjen i ISA-verktyget och börja redigera. Vill du fotografera något evenemang hjälper vi gärna till med att söka ackreditering, lån av kamerautrustning eller med ersättning för resor.