Hur går det i WLE?

Maj tog slut, sommaren bjuder på blandat väder och de 1 102 uppladdade bilderna har börjat hitta ut i artiklar på världens alla språk. Internationellt har det kommit in ännu fler bilder, och några länder håller på juli ut innan tävlingsmånaderna för WLE är över. Bildskatten är enorm, och för alla som gillar naturbilder finns det mycket jobb att göra i att få in bilderna i passliga artiklar samt att lägga till SDC och förbättra beskrivningar och kategoriseringen.

Violettgrå tagellav i Djuptjärnbo naturreservat, Dalarna. Foto: Axel Pettersson, CC BY 4.0 via Wikimedia Commons.

På hemmaplan har juryn, bestående av Gitta, Ylva, Zquid och Johanna, gjort ett imponerande jobb i att sortera och bedöma bilder och så när som på några sista granskningar av om det går att få tag på fotograferna börjar det närma sig färdigt. Resultatet kommer att presenteras i mitten av augusti, och tills dess går det att hålla koll på sidan med vinnare från de andra länderna och se det bästa av naturen därifrån. Samtidigt kommer även vinnarna i bästa bildserie och tidigare ofotograferat område att presenteras, så håll koll här framöver.

vår, sommar, höst och vinter. Quattro Stagioni! Foto: LucT, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Att maj är över innebär egentligen bara att förberedelserna för nästa års tävling har börjat, och nytt för nästa år är att ett pris kommer delas ut till den som tar bästa bildserie över ett område eller naturminne under ett helt år. Om det är positivt eller negativt att ha flera årstider låter jag vara osagt, och att det med ett avlångt land är svårt att ge exakta datumintervall för när bilderna ska vara tagna säger sig självt. Som exempel kan dock fotografierna ovan användas, och tanken är att genom tävlingen få en mer heltäckande dokumentation för användning i artiklar. Hitta således en plats som är fotogenisk, och som du kan återkomma till flera gånger fram till maj nästa år.

Blandat med fotograferade och ofotograferade områden på norra Gotland och Fårö. Skärmdump från map.wikilovesearth.se.

Samtidigt som ni är ute och fotograferar natur är det en annan fototävling att ta hänsyn till. I september är det som alltid dags för Wiki Loves Monuments, med fokus på fornminnen, arbetslivsmuseer, skyddade byggnader samt K-märkta fartyg och fritidsbåtar, så passa på att vara med där också.