Inte längre så ny…

Välkommen Andreas Kettelhoit, som är praktikant hos Wikimedia Sverige under hösten 2023. Andreas redigerar även som Användare:LevandeMänniska, men som praktikant är han Användare:Andreas Kettelhoit (WMSE) och presenterar sig här.

Min väg till praktik hos Wikimedia Sverige (WMSE) började under pandemin när jag som isolerad i riskgrupp sökte mig till Wikipediagemenskapen – helt enkelt för att inte bli galen av tristess. Tack vare min synproblematik – som bland annat innebär svårigheter att läsa mycket text och leta efter källor – hittade jag snabbt till både Wikimedia Commons och Wikidata. Att arbeta med metadata kring bilder och länkad strukturerad data har via datorskärmen tagit mig till platser i världen jag aldrig skulle kunna uppleva IRL med “min egen” syn.

Stora salen på Café Landtmann i Wien. Mörka träpaneler på väggarna med fönster på vänstra väggen och speglar på högra. Bänkar med brunt tyg med blommor på och vid några cafébord sitter folk och fikar. Från det vita taket hänger lampor med flera armar och gula lampskärmar på.
Café Landtmann i Wien, besökt under digital upptäcktsfärd. Foto: Joe Ross, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons.

När jag efter pandemin hamnade på en av Arbetsförmedlingens otaliga åtgärder föll det sig naturligt att kontakta WMSE, och efter diverse olyckliga dröjsmål har jag nu äntligen börjat praktisera tillsammans med den typ av människor jag mår bra av att omge mig av. Under praktiken kommer jag bland annat uppdatera och städa bland bilder från tävlingarna Wiki Loves Earth och Wiki Loves Monuments, samt uppdatera projekt, evenemang och samarbeten i Metbase så det blir lättare att strukturera och hitta framöver. Trots problemen att få till praktiken och de krav Arbetsförmedlingen ställer på att fortsätta söka jobb under tiden känner jag att det här är någonting jag vill hålla på med framöver, och ett område som passar mig att jobba med i framtiden.

Silvermedalj med texten "World Blind Sailing Championships 1999" runt stiliserade förar på tre segelbåtar. Medaljen sitter i ett blått band och ligger på ett träbord.
Silvermedalj vunnen vid World Blind Sailing Championships i Miami 1999. Foto: Andreas Kettelhoit, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Min spretiga bakgrund innehåller både partipolitiskt arbete, högskolestudier och ett VM-silver i segling.