Wikimedia Commons har passerat 100 miljoner fria filer

Enligt tyska Wikipedia:Kurier blev Recueil. ”Sud” de Albert Paluel-Marmont, ”Fanouche” de P. Vandenberghe et Guy Rapp den 100 miljonte filen som laddades upp till Wikimedia Commons. Filen är public domain enligt fransk lagstiftning.

Wikimedia Commons har nu passerat 100 miljoner fria filer! Tillgång till fria bilder och fri media är centralt för lärande och kreativt skapande. Här är databaser som Wikimedia Commons en oumbärlig resurs.

Med fria filer menar vi att de har en fri licens enligt Creative Commons av typerna CC0, CC BY eller CC BY SA eller är gamla nog att vara Public Domain. En del av filerna är skapade av användarna själva; andra kommer från museer, bibliotek, myndigheter och andra organisationer som delar med sig av sina fria resurser.

Childhood Joy av Jubair Ahmed Arnob. CC BY-SA 4.0.

Denna enorma samling av media representerar många ämnesområden och perspektiv, vilket gör det möjligt för människor att utforska, använda och förstå världen. Från historiska fotografier, konstverk och naturbilder till vetenskapliga diagram, melodifestivalbilder, röstexempel och filmer. De bästa bilderna får gemenskapens kvalitetsstämpel Utvald bild och varje år koras en bild till Årets bild.

Phalacrocorax carbo, Egretta garzetta and Mareca strepera in Taudha Lake av Prasan Shrestha. CC BY-SA 4.0.

Wikimedia Commons lanserades 2004 och milstolpen på 100 miljoner filer är inte bara en siffra utan representerar ett betydelsefullt engagemang för öppen tillgång till fri kunskap.  Stort tack till alla som laddar upp filer och vill du bidra så finns en bra introduktion på Wikimedia Commons.

Den 100 miljonte bilden blev föremål för diskussion om den kan vara kvar på Wikimedia Commons eftersom den även ska vara i public domain i USA.