En fotografisk resa jorden runt

Under 2023 har Wikimedia Sverige jobbat tillsammans med Nordiska museet på att ladda upp flera tusen unika arkivfotografier till Wikimedia Commons. Projektet heter 100 000 Bildminnen och fokuserar på tidigare opublicerade, nydigitiserade foton av namnkunniga svenska fotografer, bland vilka Karl Werner Gullers märks särskilt. Och nästa vecka pågår det en tävling på Wikipedia – med fina priser! – med dessa bilder i fokus.

1. En bil från Förenade Bil BMW någonstans på Västkusten. 1967. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.
2. Någonstans i Rom. 1947. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.
3. En stad i Australien. 1966. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.

Det som gör bildsamlingen synnerligen intressant är att det sträcker sig över olika ämnen och geografiska områden. Det finns Göteborg på 1940-talet, stadsvyer från Moskva och Rom, den amerikanske musikern Lionel Hampton som uppträder i Sverige, industri i Trollhättan och flygpassagerare på Island

Man kan ju inte ge sig ut på en jordenrunt-färd utan fortskaffningsmedel, och dessa saknas inte heller i bildsamlingen. Det finns något för flygplanskonnäsören att botanisera i, och vill man stanna kvar på marken kan man beundra hur fint bilar gör sig i svensk natur.

Se en översikt över bildsamlingen på Wikimedia Commons

1. En bil från Förenade Bil BMW  i Skåne. 1967. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.
2. Opera och balett. 1966. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.
3. Ett hus i Stockholm. 1948. K.W. Gullers, CC-BY-SA-4.0, via Wikimedia Commons.

Var med och gör skillnad – och vinn ett pris!

Den information som finns om bilderna är ibland generell, och samlingar får samma ämnesord eller plats även där det går att vara mer detaljerad. Det är värdefullt att Wikimediagemenskapen bidrar med ytterligare information till beskrivningarna och kategorierna vilket så småningom kommer museet till nytta. 

Tidigare i år anordnade vi en skrivstuga på Flygvapenmuseum i Linköping där ett glatt gäng experter hjälptes åt med att identifiera vad som finns på bilderna från flygplansföretaget SAAB. Och en ny träff där är på gång!

Men oavsett var du befinner dig så kan du hjälpa till. Vet du var en bild är tagen? Känner du igen huset, biltypen, landskapet?

Då kan du till exempel:

  • Skriva en mer detaljerad beskrivning på Commons – på svenska eller ett annat språk.
  • Lägga till lämpliga kategorier till bilden.
  • Förbättra bildens strukturerade data.
  • Använda bilden i en Wikipediaartikel, med en lämplig text.

Man kan givetvis göra det när som helst, och vi hoppas på mycket aktivitet kring bilderna både nu och under kommande år. Man vet aldrig när man stöter på något intressant! Men det finns ett ypperligt tillfälle att börja nu – en tävling med fina priser från Nordiska museet.

Måndagen den 27 november börjar en ny Veckans tävling på svenskspråkiga Wikipedia, som handlar om just 100 000 Bildminnenprojektet. Samla poäng genom att illustrera – eller skriva nya – artiklar samt förbättra bildernas data på Commons. På vinnarna väntar tygpåsar och biljetter till Nordiska museet, och förstapriset är ett årskort till museet samt en fotobok om projektets hjälte, fotografen K. W. Gullers.

Lycka till till alla tävlande – och tack till alla som på något sätt engagerar sig.