Bildminnen från hela Sverige – på museet och Wikimediaplattformarna

Vad har militärflygplan, busiga getter och pittoreska stadsvyer gemensamt? De har avbildats av några av Sveriges mest kända fotografer – för att hamna i ett arkiv och återupptäckas efter en olycklig VVS-relaterad händelse.

SAAB Linköping, K.W. Gullers, 1963. CC BY-SA 4.0.
Finspång, K.W. Gullers, 1944. CC BY-SA 4.0.
Ultuna, K.W. Gullers, 1944. CC BY-SA 4.0.

Nordiska museet i Stockholm har med inte mindre än 6 miljoner foton en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden. Bland dessa finns verk av många namnkunniga fotografer som Karl Werner Gullers, Gösta Glase och Sten Didrik Bellander. En del av bilderna går att beskåda på kulturarvsplattformen DigitaltMuseum. Över 14 tusen bilder har laddats upp till Wikimedia Commons. Nu har Wikimediaplattformarna fått ett unikt tillskott – och det är bara en början.

Det handlar nämligen om ett nytt projekt, 100 000 Bildminnen, där museet digitaliserar och tillgängliggör tidigare opublicerade fotografier ur sina arkiv. För att kunna sprida dem till så många som möjligt tar museet hjälp av Wikimedia Sverige för att ladda upp utvalda delar av materialet till Wikimedia Commons.

Projektet har sin bakgrund i en mycket olycklig händelse. I januari 2021 drabbades museets nitratarkiv av en vattenskada. 100 000 negativ hamnade i vatten och fick räddas – och när man ändå måste behandla fotona, varför inte passa på och digitalisera dem?

Sara Ellenius, projektledare på Nordiska museet, berättar:

100 000 Bildminnen är ett unikt projekt där vi konserverar och digitaliserar nitratnegativ av några av Sveriges mest namnkunniga fotografer. Det har troligtvis inte skett en liknande insats med så omfattande material tidigare, varken nationellt eller internationellt.

Från Wikimedia Sveriges perspektiv är projektet extra spännande då det inte händer ofta att vi får hjälpa till i ett så tidigt skede av en digitaliseringsprocess. Vi är glada över att museet har så mycket tillit till Wikimediaplattformarna att de är en självklar del av deras digitala strategi.

Men att arbeta med sådant material har även utmaningar. I detta fall finns det mycket sparsam information om fotografierna. Vi vet vem som tagit dem, när och var – och det kan vara ”på SAAB” eller ”i Norrköping”. Men inte mer än så.

Och just detta är en av anledningarna till varför Wikimediaplattformarna är en så pass viktig del av projektet. Vi hoppas att Wikimediagemenskapen kan hjälpa till och förbättra bildernas beskrivningar och strukturerade data. Någon känner kanske igen gatan i Norrköping eller klockstapeln i Finspång. Någon som har koll på vilken sorts forskning som gjordes i Ultuna på 1940-talet.

Nordiska museet vill mer än gärna ta vara på gemenskapens arbete. I ett senare skede av projektet kommer vi att undersöka möjligheterna att synkronisera ändringarna på Wikimedia Commons med museets egna system. Era förbättringar kan i framtiden synas på DigitaltMuseum och på det sättet göra nytta för läsare och forskare utanför Wikimediaplattformarna!

Här finner ni en översikt av projektet på Wikimedia Commons.

I denna kategori finns alla bilder som vi laddat upp hittills.

Nordiska museets pressmeddelande om projektet.