Tips: fota inför Wiki Loves Earth över påsken!

Detta är ett gästinlägg från wikipedianen Zquid.

Är du ledig i påsk? Har du tid över och vet inte vad du ska hitta på? Då kan du bege dig ut och fotografera inför årets Wiki Loves Earth!

Jag som skriver detta har under några tidigare Wiki Loves Earth-tävlingar suttit med i juryn som haft den roliga, men även svåra, uppgiften att välja ut de bästa bilderna bland alla bidrag. Wiki Loves Earth är, som en del av er kanske redan vet, en årlig fototävling som i Sverige äger rum i maj. För att delta laddar man upp bidler på bildarkivet Wikimedia Commons under maj månad. Själva fotograferandet kan dock göras tidigare – varför inte nu under påskhelgen när många av oss kanske har lite ledigt? ska

Jag lånar ett utdrag ur en text Axel Pettersson skrev 2019: ”Målet med tävlingen är att få fotografer att bidra med bilder på naturreservat och nationalparker under fri licens, och att ladda upp bilderna till Wikimedia Commons. Bilderna kan sen användas på Wikipedia för att illustrera artiklar om både dom enskilda objekten, men även artiklar om arter, naturtyper, växter och annat representativt. Att bilderna har fri licens gör även att andra, till exempel media, länsstyrelser, skolor och naturvårdsorganisationer, kan använda bilderna i olika sammanhang.” Jag vill här tillägga att nu ingår även biosfärområden och naturminnen i tävlingen.

Så… Känns det som en spännande uppgift? Det finns många slags bilder att ta – översikt över ett stort område, porträtt av en insekt som håller till i nationalparken du besöker, eller närbilder som också har omgivningen i bakgrunden. Vill du visa att ett visst reservat har en viss sorts natur, eller avbilda någonting som ”sticker ut” i miljön? Vill du porträttera den orörda naturen eller fånga människornas påverkan? Du väljer själv! Ta bilder i marknivå, ta bilder från högt perspektiv, nära, långt ifrån, till väster och till höger. Olika tider på dagen. Testa olika format på bilderna.  

De bilder som laddas upp under maj månad kommer sedan vara till nytta och glädje för många. Dessutom – eftersom det är en fototävling – kommer det att uses en vinnarbild, och de utsedda bilderna går vidare till tävlingens internationella final! Förra årets tävling lockade 79 deltagare, och över 1100 bilder laddades upp. Jag hoppas verkligen att många fotografer vill vara med även i år!

Tips!

Jag vill passa på att ge några tips till alla som vill delta! Förutom de begränsningar som finns ute i naturen, där man på vissa platser inte kan eller får röra sig fritt (för att inte störa djur, trampa på känsliga växter eller annat), så finns det begränsningar i tävlingen. En fullständig lista med regler kommer att stå på tävlingssidan, men det här bör alla deltagare tänka på redan nu:

Inspiration

Sverige är ett avlångt land, och våren kommer inte samtidigt till norr och söder. Men det finns plats för vårblommor, snö och mycket mer i vårt bildarkiv! Nedan kommer några bidrag från 2023 som kanske kan inspirera till fotograferande. (Jag har dock inte kollat om alla är tagna i de områden som ingår. Så du får gärna hämta bildmässig inspiration men hitta dina fotoställen via länken ovan.)

Rödräv i Rautas fjällurskog.  Foto: ClaudiaTen, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Kalkstensbrottet i Biosfär Vänerskärgården med Kinnekulle, Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Vy av Naturreservatet Nymyrtjärnheden. Foto: Jojoo64, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Isalanäset. Foto: Stig Joel, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Skårtebo naturreservat i morgondimma. Foto: WolfhardLotze, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Varglav på trädstam i Rogens naturreservat. Foto: Björn Söderlund, Sw3dPix, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Blåvinge i Naturreservat Österplana hed och vall. Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Klippor, hav och tvåfärgat skjul i Tjurpannans naturreservat. Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Brant i Rotensugnet. Foto: SiberianJay, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Slingrande stig i Västra Kullaberg. Foto: Perengstrom, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Tarfalajåkka. Foto: Leonhard Lenz, CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons.
Klippor och grön pöl på Tylön. Foto: Krissie56, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Blommor och sand i Hagastads naturreservat. Foto: Jorchr, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.
Himlingeåsen på vintern. Foto: Tulipasylvestris, CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons.
En kungsfågel i barrskog vid Vänerskärgården med Kinnekulle. Foto: Tjustorparn, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.