Konferens om TDM, AI och upphovsrätt

Eric Luth (Wikimedia Sverige, mitten), Lisa Gemmel (Svensk biblioteksförening, höger) och Frantzeska Papadopoulou (Stockholms universitet, vänster) introducerar konferensen. Foto: Anna Jegéus (WMSE), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den 14 juni arrangerade Wikimedia Sverige tillsammans med Svensk biblioteksförening och Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt vid Stockholms universitet en spännande heldagskonferens om text- och datautvinning (TDM), artificiell intelligens (AI) och upphovsrätt. Konferensen hölls i Aula Magna vid Stockholms universitet. Bland deltagarna kunde vi se forskare, bibliotekarier, beslutsfattare och andra inom relaterade fält. Tillsammans diskuterade vi under dagen de senaste utvecklingarna inom dessa områden.

Talarna

Under konferensens inledande session delade professor Felix Steffek från University of Cambridge och professor Johan Lindholm från Umeå universitet med sig av sina insikter om hur TDM kan revolutionera juridiska forskningsstudier. Deras presentationer visade på de praktiska möjligheterna och utmaningarna med att skapa och publicera stora juridiska dataset för AI och TDM.

Efter lunch fokuserade den andra sessionen på de juridiska aspekterna av TDM inom EU. Dr. Branka Marušić från Oxford University, Dr. Kacper Szkalej från University of Amsterdam och Teresa Nobre från COMMUNIA diskuterade de upphovsrättsregler som påverkar både forskare och kommersiella aktörer. De belyste de juridiska hinder och möjligheter som finns för att använda TDM på upphovsrättsskyddat material.

Professor Jutta Haider från Högskolan i Borås presenterade under den tredje sessionen om AI och källkritik. Haider diskuterade hur vi kan säkerställa att informationen vi använder är tillförlitlig och korrekt. Vi avrundade dagen med en reflektion från Karin Grönvall, riksbibliotekarie, och Wilhelm Widmark, överbibliotekarie vid Stockholms universitetsbibliotek. Grönvall och Widmark diskuterade bibliotekens roll i frågor som rör upphovsrätt och AI.

Konferensen visade tydligt på de möjligheter som finns för forskare att använda stora digitaliserade forskningskorpusar. Men vi kunde också påpeka och diskutera de hinder som upphovsrätt och dataskyddslagar kan innebära. Diskussionsämnen som bibliotekens roll i att stödja forskning med TDM och AI visade att vi bara har börjat utforska dessa frågor. Under dagen fick alla deltagare också chansen att diskutera dessa ämnen mellan sessionerna. Dessa samtal ledde också till många nya, intressanta insikter och utbyten och vi är tacksamma för deltagarnas stora engagemang.

Se konferensen och fortsätt diskussionen

Wikimedia Sverige är väldigt stolta över att vi med våra samarbetspartners kunnat anordna detta viktiga evenemang. Vi ser mycket fram emot att fortsätta samtalen om hur vi kan främja fri kunskap och stödja forskning och utbildning framåt. Om du vill se inspelningen av konferensen kan du göra det här.

I samband med konferensen lanserade vi också tre nya rapporter från Wikimedia Sverige som handlar om upphovsrätt, AI och vetenskap och annat som diskuterades på konferensen. Dem kan du läsa rapporterna här.