Axel Pettersson (WMSE), en lite #GLAM-igare Haxpett

Axel Pettersson
Axel Pettersson. Foto: Holger Motzkau, licens: CC-BY-SA

Tänk hur det kan bli! Den presentation jag påbörjat där jag skriver att jag är styrelseledamot stämmer inte längre. Den har legat i högen av utkast i väntan på rätt läge för publicering, men här kommer en uppdaterad version istället.

Axel Pettersson (WMSE) heter jag nu, till skillnad från Haxpett som jag heter på fritiden. Jag har varit Wikipedian sen jag 2008 la till ett saknat mellanslag i en artikel, och därefter hittade Wikimedia Sverige, wikiträffar och alla trevliga människor som ingår i kretsen runt dom olika projekten. 2010 blev jag invald i Wikimedia Sveriges styrelse och tog över efter Lennart som presskontakt, två roller som varit både spännande och givande. Anledningen till att det inte längre stämmer att jag är styrelseledamot är att jag sen några veckor tillbaka är anställd av Wikimedia Sverige som projektledare för GLAM/outreach-aktiviteter.

Vid en creative commons-workshop i samband med WittyLamas Wikipedian in Residence-skap kom jag i kontakt med Nordiska museet och var med och jobbade fram det samarbetet och deras första bilddonation. Mitt intresse för  GLAM-aktiviteter har funnits längre, men där hittade jag ett bra sätt att kombinera det med mitt intresse för att göra kunskap fritt tillgänglig, öppna system och att göra det med hjälp av Wikimediaprojekten. Sen den första kontakten med Nordiska museet har jag haft många spännande möten men ofta känt att det som frivilligarbetare är svårt att på kvällar och helger samarbeta med personer som gör sitt jobb dagtid. När jag var föräldraledig förra våren fick lillkillen vara med på möten hos Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet och Kungliga Biblioteket, annars har möten hamnat i gränslandet mellan arbetstid och ledig tid på seneftermiddagarna och det har varit svårt att hinna med alla åtaganden.

Fortsatt under året kommer jag att hålla utbildningar för personal inom det samarbete vi har startat med Centralmuseernas samarbetsråd, hitta nya samarbeten, hålla i trådarna i Wiki Loves Monuments, föreläsa, föreläsa och föreläsa. Intresserade av att samarbeta eller på annat sätt ta del av det jag gör kan kontakta mig på valfritt sätt.

I livet vid sidan av Wikimedia Sverige är jag hockeyfanatiker och snedseglare. Min sambo Elisabet har ett enastående tålamod med mina utläggningar över ändlösa diskussioner på maillistor och diskussionssidor. Både hon, nioåringen och tvååringen har varit med på flera wikiträffar. Mina föräldrar har varit värdar för en Wikisafari i Leksand och för närvarande hjälper jag min 91-åriga svärfar att göra sina första redigeringar och korrekturläser hans bok om att redigera på Wikipedia…

GLAM står för Galleries, Libraries, Archives and Museums och är den engelska motsvarigheten till ABM, Arkiv, Bibliotek och Museer

4 tankar om “Axel Pettersson (WMSE), en lite #GLAM-igare Haxpett

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *