Tio ämnen för kvinnor att skriva om på Wikipedia

Det här är det sjätte avsnittet i min serie blogginlägg om kvinnor på Wikipedia. Läs de fem tidigare och andra inlägg om kvinnor på Wikipedia här. Även det här blogginlägget är skrivet enligt Wikipedias vanliga form: ärligt, transparent och så att vem som helst kan vara med i diskussionen. Alla ”du” riktar sig emellertid till den som vill påverka fler kvinnor att skriva på Wikipedia.

Välkommen ner i vattnet. Det är inte så kallt som det ser ut.
Välkommen ner i vattnet. Det är inte så kallt som det ser ut.

Var är ingången till Wikipedia?

Den som har bestämt sig för att bidra till Wikipedia hamnar ganska snart i en annan fråga: var börjar man? I vilka artiklar ska man ta sina första steg? Det finns både så mycket att göra, och samtidigt inget att göra. Man blir lätt överväldigad över valmöjligheterna. Vilka artiklar behöver mest hjälp? Man har varken tid att kolla alla artiklar eller förmåga att hitta alla tänkbara artiklar. Koppla gärna ihop det här med att kvinnor har en tendens att underskatta sina egna kunskaper och överskatta alla andras. Sökrutan blir då lika svår att hantera som en för stor garderob: man blir mätt bara av de oändliga möjligheterna.
För oss finns det en verklig risk här: att folk slutar redan innan de börjat därför att de inte ens hittar ingången till labyrinten som är Wikipedia. Därför kan det vara bra att kunna rekommendera några ämnen. Nu är det viktigt att förstå att alla ämnen inte passar just dem som du pratar med. Du får vara lite finkänslig eller uppfinningsrik, allt eftersom situationen kräver, men de här sakerna kan vara bra utgångspunkter för vidare tankar.

1. Hemorten

De flesta har några kunskaper om sin hemort som inte finns på Wikipedia, vare sig det gäller historia eller geografi, företag som funnits där, eller kommunstyre, eller händelser som kan vara relevanta. Pröva gärna att söka på orten, socknen som orten ligger i, kommunen som orten ligger i, eller till och med landskapet.

2. Hobbies

Oavsett om det är stickning, rallycross eller papegojuppfödning finns det saker att fylla på med i Wikipedia. Det kan vara svårare att få reda på en persons hobby än vad man tror, även om man frågar. De betraktar det nämligen inte som en hobby, utan som ”något man gör”. Här kan det vara bra att kika på ämnets kategorier också, för även om det finns en del skrivet i huvudartikeln, så kan det saknas mycket i omkringliggande artiklar. Ganska ofta saknar artiklar om hobby-relaterade ämnen instruktioner (det ska inte vara långa instruktioner, men litegrand så att man förstår hur det går till), jämförelser med andra liknande aktiviteter, källhänvisningar och historikdel.

3. Gammalt intresse

Hobbyn måste såklart inte vara aktuell. Det kan vara något från ens barndom också. Sök till exempel på en sport som personen ägnade sig åt i barndomen, något gammalt TV-program, eller popmusikern från 1970-talet. Eftersom folk i allmänhet har en tendens att skriva om sådant de är med om/har i färskt minne eller sånt som ligger långt tillbaka i tiden finns det en stor lucka i vad som finns på internet. De som skriver om ”pojkintressen” har varit aktiva på Wikipedia redan, men det finns många gamla grejer där flickor varit den stora målgruppen, som saknar bra beskrivningar.

4. Senaste boken eller filmen

Kvinnor läser mer än män, och tittar i regel på andra sorters filmer än män. Det är en bra ingång för den som vill skriva om Wikipedia: böckerna och författarna är i regel relevanta, liksom filmerna. En hel del av artiklarna ser dock sämre ut än våra bästa artiklar. Visa därför gärna upp en annan artikel om ett näraliggande ämne, för att visa hur den dåliga artikeln skulle kunna utvecklas. Handlingsdelen kanske behöver utökas, men framför allt behövs det mer information om hur boken eller filmen mottogs av kritiker, vad den är känd för, om boken finns inläst som ljudbok, om filmen har fått priser, etc.

5. En kändis

Beda Hallberg
Beda Hallberg saknar just nu en kontext, exempelvis.

Alla känner inte till samma personer. Kvinnor tenderar att vara intresserade av andra personer än män. Alla vet dessutom inte samma saker om personen. Sök efter personen på Wikipedia. Om personen inte har en artikel än, kan det vara bra att titta på Wikipedias lägsta krav för artiklar om personer. Ofta finns det grundinformation om personen, inklusive listor över verk eller aktiviteter, men det saknas i många fall mer analyserande text: i vilken stil skriver författaren, vad har politikern för åsikter, vilken sorts filmer har skådespelerskan medverkat i, vilken tidsanda levde forskaren i, hur har skidåkerskans karriär utvecklats, och vilken bakgrund har journalisten? Det är sånt som ger artiklarna liv och förvandlar Wikipedia från Vem är det till ett modernt uppslagsverk.

6. Mode

Såväl dagens mode och dåtidens mode är sorgligt eftersatta på Wikipedia. Det saknas väldigt mycket, och det saknas till och med bra guider för hur man skriver om mode. Man kan ganska enkelt göra en stor insats här.
(Vi har haft skrivstugor om mode, och om man är intresserad, så hjälper vi gärna till med och stöttar det med lokaler, pengar till fika, eller liknande.)

7. Språkfel

Många kvinnor är intresserade av språk och kommunikation. Wikipedia samlar på artiklar som har språkfel, så att det ska bli enklare för dem som gillar att pyssla med sånt. Här! Man måste inte vara någon expert, utan det räcker ofta med ett normalt mått av språköra för att kunna göra världen en tjänst.

8. Något oväntat

För kvinnor som inte känner att de har något specialämne där de kan bidra mycket, kan det vara en idé att börja med artiklar som någon annan föreslår. Här finns tre bra vägar att ta:

  • Många som skriver använder Wikipedias slumpfunktion för att hitta oväntade saker att skriva om. Klicka på länken för att hitta ett ämne som du kanske vet mer om än det som står där just nu. Av detta skäl finns det många artiklar om djur på svenskspråkiga Wikipedia, så det kan hända att man måste klicka slumpartikel flera gånger innan man kommer till en artikel om något annat.
  • För den som vill känna sig mer aktuell, men ändå stöta på oväntade artiklar finns den här bekväma sidan, där allt som händer på Wikipedia listas. Där kan man lätt se vilka artiklar som andra arbetar på, och inspireras.
  • Om man skaffar ett användarkonto, kan man få förslag från den vänliga Förslagsboten. Så här gör man. Eftersom den bygger sina förslag på de bidrag man redan har gjort, behöver man göra någon redigering i ett ämne man tycker om. Då kan man antingen använda någon av metoderna ovan, eller välja ett ämne här, klicka sig vidare, göra en redigering, och sedan fråga Förslagsboten om fler förslag.

9. Uppfylla önskningar

Det är roligt att kunna uppfylla andras önskningar. Här finns många sådana önskade artiklar på Wikipedia. Välj ett ämne som verkar intressant, klicka på den röda länken och börja skriva. Glöm inte att inkludera åtminstone de tre nödvändiga sakerna för alla artiklar: en beskrivning av vad det är, en förklaring till varför den bör vara med i Wikipedia, och en källhänvisning.
Många av Wikipedias kortaste artiklar saknar de tre nödvändiga sakerna för alla artiklar. Titta bara hur korta de är.

10. Granska andras texter

Några av Wikipedias artiklar är särskilt bra. De kan få en gyllene eller silverne stjärna om de har klarat sig genom en granskningsprocess. Även nybörjare får gärna nominera artiklar, eller ännu hellre hjälpa till att granska de artiklar som har blivit nominerade. Man måste inte vara ämnesexpert, utan kan kika på sådana saker som språk, struktur, eller till och med bilder. Därefter skriver man vad man tycker och varför, helst med förslag på hur artikeln kunde bli bättre. Saknas något? Är något otydligt?

Vart leder vägen in till Wikipedia?

Det finns naturligtvis många fler vägar in i Wikipedia, och till dig som hjälper andra in i Wikipedia vill jag rekommendera att påminna dig om hur du hittade dit.
Men det finns en annan sak som är ännu viktigare, nämligen att betona målet. Vad är målet? Jo, att bli en del av Wikipedia-gemenskapen. Det är gemenskapen som håller folk kvar och som inspirerar en att göra fler grejer. Men det är också gemenskapen som tolkar och omtolkar Wikipedias regler. Det är den som hjälper till när man funderar på något. Det är där man får svar på sina frågor. Det är också med den man måste samarbeta om man vill att ens redigeringar ska bli kvar på Wikipedia.

Avslutning

Jag brukar avsluta med följande uppmaning:

Du måste inte börja redigera idag (även om det naturligtvis är roligt). Bara det att du vet att du kan skriva på Wikipedia särskiljer dig från stora delar av mänskligheten. Och när du stöter på ett problem i en artikel hoppas jag att klickar på ”redigera”-knappen, ändrar och klickar ”spara”.

Och sedan kan du krydda med någon av de tio orsakerna till att de ska redigera.

2 tankar om “Tio ämnen för kvinnor att skriva om på Wikipedia

Comments are closed.