Maj med Wikipedia!

Wikimedia Sverige

Inför fototävlingen Wiki Loves Earth som arrangerades i Sverige i maj månad skrev Måns Hagberg hur det ger tröst och mening att delta och bidra. Nu när tävlingen är över följer Måns upp och berättar om sin maj-månad med Wikipedia, och vad den resulterade i.

Wiki Loves Earth 2020 gjorde skillnad för mig! Jag bröt coronaisoleringen, kom ut, tog bilder, lade in dem och mådde bättre.

Som 70-plussare unnar jag mig att dra kamerautrustningen i en kärra med stora hjul som klarar terräng. Här inspekteras den av korna om sköter reservatet Norrköpings Ekhagar, Wilhelmsberg. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0

Ljusfors utanför Skärblacka är fint! Man hör pappersfabriken, men fåglarna hörs mest. Jag hittade de två jättegrytorna men också en tredje, trasig gryta. Den stod det inget om någonstans så jag skickade in en bild till länsstyrelsens reservatsförvaltare.

I Norrköpings Ekhagar, Wilhelmsberg, tänkte jag plåta laven Ekspik. Men den var så liten, bara nån millimeter, att jag inte fick till någon bild. Men vänta bara!

Marielund är en pytteliten urskog, 2-3 fotbollsplaner. Förunderlig, dunkel miljö. Jag gick vilse där! Kom tillbaka med kompass och hittade rätt. Wikipediatexten var torftig, tyckte jag, och lade in utförliga citat från två källor. Mitt första större inlägg. Den texten raderade en hängiven wikipedian, Yger, som gjort 370 000 insatser. Sen fick jag hjälp av Yger att skriva om och skriva rätt.

Mossklädda klipphällar, tallskog med stora inslag av löv och i fonden Bråviken. Halon på himlen skapas av miljoner små iskristaller som bryter solen ljus. Foto: Måns Hagberg, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

28 maj var jag ute på Kvarseboklint naturreservat, ett jättefint naturområde. Plötsligt lyste en halo runt solen som lyste från en disig himmel. Jag hann ta åtta exponeringar innan halon slocknade. Väl hemma framkallade jag och bearbetade bilderna. Tog fram en poppig men plastig bild och lade in den. Men ångrade mig. Fick fram, och lade in, en stillsam bild med frid.

Måns Hagberg