Nyinspelningar på Wikipedia

Fria noter med utslocknad upphovsrätt är en bra utgångspunkt för nyinspelningar. Folkvisan Det brinner en eld finns med i boken Ringlekar på Skansen digitaliserad av Projekt Runeberg. Boken är utgiven av Nordiska museet 1908 och är public domain. 

Musik, liksom andra mediefiler, på svenska Wikipedia ligger på en webbplats som heter Wikimedia Commons. Det är ett mediebibliotek där man själv sätter en licens och bestämmer hur vidare användning får ske. Vilma and Sami Duo delade sin version av folkvisan Det brinner en eld med licensen Creative Commons Attribution 3.0 på sin kanal på Youtube. Den licensen innebär att man fritt får återanvända musiken bara man berättar att den är framförd av just Vilma and Sami Duo.

Det brinner en eld av Vilma and Sami Duo. Via Wikimedia Commons, CC BY.

Om man gör en nyinspelning av ett äldre fritt verk kan man välja att sätta en fri licens på framförandet av verket. På så sätt kan nyinspelningen användas på till exempel Wikipedia och även delas på andra webbplatser. Licensen kan bara sättas och godkännas av de som innehar upphovsrätten. Är verket som man utgår från upphovsrättsligt fritt behöver man inte fråga om lov för att göra en nyinspelning – och så är ju ofta fallet just för äldre folkmusik och klassisk musik.

Den brinner i tusende kransar

Matts Arnberg samtalar med Mimmi Johansson om dansleken Det brinner en eld. Via Wikimedia Commons, CC0.

Folkvisan Det brinner en eld är också en danslek som Matts Arnberg och Radiotjänst spelade in en version av under en resa i Finland 1959. Här är det Mimmi Johansson som sjunger den inledande versen på dansleken och bidrar med sin kunskap drygt 60 år senare. Den här inspelningen finns med i de musikfiler som Musikverket tillsammans med Wikimedia Sverige laddar upp på Wikimedia Commons.

Vill du vara med och bidra?

I projektet Fri musik på Wikipedia söker vi efter fler nyinspelningar där upphovsrättsinnehavarna generöst kan tänka sig att dela med sig av musiken på fria plattformar. Är du kanske en av dem? Du får gärna höra av dig till Tore Danielsson om du har tips eller förslag på musik som kan passa på Wikipedia.

Läs mer om hur Göteborgskören Harmonica bidrar med musik på Wikipedia – Ljud kan också vara fri kunskap!