Mitt Mellofotoäventyr

Detta är ett gästinlägg från Anna Rydén, wikipedian och Wikimedia Sveriges ackrediterade fotograf för den femte deltävlingen av Melodifestivalen 2024 i Karlstad.

Mitt Mellofotoäventyr började egentligen redan förra året när jag fick syn på ett Melodifestival badgeband på en kollega på jobbet. Jag undrade nyfiket om han hade varit på Melodifestivalen. Min kollega berättade då att han hade varit volontär som pressfotograf åt Wikimedia Sverige i Göteborg på deltävlingen där och vad det innebar. Jag tappade nog hakan…. vilken häftig upplevelse! Tänk om jag också kunde få vara med om denna upplevelse! Som en person som älskar att fota så hade det ju varit så roligt! Men det kändes väldigt långt borta så jag tänkte inte mer på det under resten av året.

Anmälan och ackreditering

I december hörde min kollega av sig och berättade att det var dags att anmäla intresse om att bli pressfotograf åt Wikimedia Sverige på Melodifestivalen 2024 om jag fortfarande var intresserad. Fanns det alltså en liten chans att komma med? Vågade jag hoppas? Jag skickade in min intresseanmälan och höll alla tummar jag har. Och jag trodde nästan inte att det var sant – jag blev utvald till ansökan om att bli Wikimedia Sveriges pressfotograf på Melodifestivalen deltävling 5 i Karlstad! Vad Melodifestivalprojektet innebär för Wikiplattformarna kan du läsa mer om här.

Melodifestivalbadge. Foto: Anna Rydén.

Melodifestivalen har dock stort intresse från traditionella medier, journalister och även andra länder, så att bli godkänd för ackreditering är inte garanterat. Så den nervösa väntan på att bli godkänd för ackreditering från SVT började. Sen den 10 februari, en sen fredagskväll, plingade det äntligen i min mailbox! ”Anna Rydén har beviljats ackreditering till Melodifestivalen 2024: 5. Karlstad”! Jag flög upp och rusade jublande runt i huset! Nu kunde jag börja planera uppdraget på riktigt!  

Gemenskapen

Då jag var inplanerad för den femte och sista deltävlingen kunde jag med stort intresse följa de andra fyra fotografernas fotoresa genom deltävlingarna. Vi skapade en chattgrupp där vi kunde kommunicera och dela med oss av erfarenheter, tips och roliga händelser.

Pressfotografer från tidigare år hade också sammanställt en checklista för vad man kan tänka på innan, under och efter deltävlingarna. Jag vill alltid vara väl förberedd så jag gick noggrant igenom checklistan och kollade även runt på andra tips som kunde vara användbara. ”Har jag rätt objektiv?” var den första frågan som dök upp i huvudet. Och det kom jag fram till att jag nog har. ”Behöver jag fler minneskort?” Ja, jag kommer behöva fota många olika vinklar, situationer, scener m.m. så då är det säkrast att ha med några extra eftersom jag från egen erfarehet vet jag att endast några procent av bilderna brukar bli riktigt bra när man fotar liveevenemang. Jag funderade över vilken typ av foton som behövs till Wikiplattformarna. Jag upptäckte också att ett antal medverkande artister och låtskrivare som inte har någon Wikipediasida. Det blev prio 1 att försöka få till.  

När mediahandboken skickades ut från SVT kunde jag göra ett schema för dagarna. I mediahandboken fanns också kontaktuppgifter till artisternas presskontakter. Jag slängde på prov iväg frågan till några vars låtskrivare saknade en Wikipediasida. Två hörde av sig direkt! De blev jätteglada och ville gärna mötas upp i Karlstad och få hjälp med att få till ett foto och även en Wikipediasida. Så roligt! 

Tävlingsdagen

Väckarklockan ringer tidigt på torsdag morgon. Dags att göra sig redo för första Mellodagen!

Efter en god frukost på hotellet beger jag mig mot Löfbergs arena. Första stoppet blir ackrediteringen där jag hämtar ut min badge som kommer vara min ständiga följeslagare under de närmaste dagarna. Karlstad – nu kör vi!! 

Foto på mig utanför Löfbergs arena med badgen i handen. Foto: Anna Rydén.

Nästa stop blir personalingången och mediacentret. Jag visar upp min badge, innehållet i mina väskor och blir visiterad. Sedan får jag gå de två trapporna upp till mediacentret där det finns det frukt och fika och även arbetsplatser att jobba vid.

Mediacentret i Löfbergs arena. Foto: Anna Rydén.

Först ut på torsdagens agenda är artistrepetitionerna. Alla Melloartisterna kommer köra igenom sina låtar mellan två och tre gånger vilket ger oss fotografer många härliga fototillfällen.  

Vi går i gemensam trupp ner till arenan från mediacentret. Det svåraste numret att fota är definitivt Marcus och Martinus nummer, speciellt början när de befinner sig i en tunnel med ljuspaneler. Det är många TV-kameror i tunneln och det är svårt att se vad som händer. Men jag måste ju göra mitt bästa och det slutar med att några foton faktiskt blir riktigt bra! Jag passar också på att ta några kort medan de förberedde numret eftersom det då inte är några kameror i vägen i tunneln.

Marcus och Martinus förbereder sig för att gå upp på scen. Foto: Anna Rydén.

I mitten av dagen är det paus, och artistrepetitionerna fortsätter sedan resten av eftermiddagen. Förutom Marcus och Martinus körde också Annika Wikihalder, Jay Smith och Elecktra på förmiddagen. Efter pausen är det Chelsea Mucos och Medinas tur. När Medina kör sitt sista rep för dagen ska även pyrot testas och vi får en varning om att det kommer smälla rejält – och det gjorde det verkligen! 

Avslutande mingel

Torsdagen avslutas med mingel på Mellohotellet nere i stan. Det är mycket folk och en härlig stämning. Jag var dock supernyfiken på att kolla igenom dagens bilder och börja jobba! Så jag tog några ivriga bilder i all hast, som tyvärr inte blev lika bra som jag hade hoppats, åt sedan lite och åkte tillbaka till mitt boende. Jag bjuder på några av bilderna därifrån också!

Martinus på minglet på artisthotellet. Foto: Anna Rydén.
Jay Smith och systern Maria Jane Smith på minglet på artisthotellet. Foto: Anna Rydén.
Marcus och Martinus med Medina på minglet på artisthotellet. Foto: Anna Rydén.

Fredag

Fredagen inleds med en lunchpresskonferens i arenan. Alla artister går först ut på scenen var och en och sen får vi möjlighet att ta en gruppbild. De har tänt upp ljuset i arenan och jag kan ta väldigt fina kort på artisterna. Efter gruppbilden går alla artisterna till varsitt högbord på arenagolvet och vi får köa för att fota dem – en lite stressig process eftersom jag vill hinna fram till alla, men efteråt tänker jag att jag kanske hade kunnat ta det lite lugnare. Det är ytterligare en presskonferens inplanerad på fredagskvällen efter genrepet och då hinner jag lugnt fota de jag inte hann fota på den tidigare presskonferensen. 

När jag berättar för artisterna att jag fotar för Wikipedia så får jag väldigt glada överraskade reaktioner; ”Oj vad roligt att ni är här och fotar! Det har jag inte varit med om tidigare! Vad kul!”  

Gruppfoto med artiserna från deltävlingen i Karlstad. Foto: Anna Rydén.

Efter presskonferensen är det dags för fler artistrepetitioner. Jag flyttar mig till en annan plats i arenan från var jag stod dagen innan för att kunna få lite nya vinklar. Jag hade noterat några delar i vissa nummer som jag missade dagen innan och som jag ville få med. Tiden bara flyger förbi och snart är artistrepetitionerna över. Visst är det en del väntan mellan låtarna, men jag upplever ändå att tiden går väldigt fort. Sedan är det dags att gå upp till mediacentret och efter det tillbaka till boendet för lite vila innan kvällens genrep.  

Genrepet

På genrepet hamnar jag på raden direkt framför catwalken. Det gav mig möjligheten att få till spännande (men lite svårtfotade) vinklar. Jag lyckas fånga både Carina Berg och Medina. Även om det kanske är osäkert om alla uppskattar att bli fotade från den vinkeln tycker jag ändå att det blev ganska roliga och intressanta närbilder!

Programledaren Carina Berg. Foto: Anna Rydén.
Ali från Medina. Foto: Anna Rydén.
Sami från Medina. Foto: Anna Rydén.

Efter genrepet sitter vi kvar i arenan och väntar på presskonferensen. Jag får till många bra foton med en väldigt snygg bakgrund! På vägen upp till mediacentret passar jag också på att knäppa en bild uppifrån med mobilen. Scenen till vänster, presskonferens i mitten och green room till höger.

Arenan för Melodifestivalens femte deltävling. Foto: Anna Rydén.

Lördag och Mellodags!

Lördag förmiddag för jag över foton och publicerar på Wikimedia Commons. Jag hade börjat lite redan på torsdagen, men nu när jag har några timmars paus får jag möjlighet att hinna med en del jobb i lugn och ro. Det blir lite trixande med kategorisering och annan information som behöver läggas till på fotot men det löser sig bra och bilderna publiceras för fri användning.

På eftermiddagen är det dags för det andra och sista genrepet. Denna gång hamnar jag lite längre bak men kameran är ändå i högsta hugg. Jag får några bilder på scenen men framförallt lyckas jag fånga fina foton på catwalken. Under tiden passar jag också på att njuta av musiken! Livemusik är ju så härligt!! 

Under livesändningen av Melodifestivalen på kvällen sitter vi i mediarummet och tittar på TV-sändningen. Musiken hörs genom skynket från arenan, och kvällen får en väldigt spännande omröstning! 

Mediacenter. Foto: Anna Rydén.

Sen är det dags för kvalfinal, också denna med en mycket spännande och jämn omröstning. Efter sändningen är det dags för presskonferens igen och vinnarna som hade gått vidare till finalen står vid högborden. Det är fyra vinnare denna gång – två från deltävlingen och två från kvalfinalet. Och i green room satt alla som blivit utslagna. Jag försöker hinna med att fota så många som möjligt. Jag hann också med att fota alla vinnare med buketten i famnen vilket jag blev jättenöjd med!

Efterfest

Mellodagarna avslutas med efterfest på artisthotellet nere i stan. Jag tar sällskap med några av de andra fotograferna till hotellet. Efterfesten är fantastiskt rolig! Artisterna framför sina låtar och alla dansar loss. Höjdpunkten kommer när Scarlet kör sin låt och de sjunger ”Mesdames et messieurs – la grande finale” och alla i publiken hoppar och sjunger med – en otroligt mäktig upplevelse!

Några gånger står jag bara tyst och känner in stämningen i lokalen – det här är verkligen den bästa tänkbara avslutningen på Melodifestivaldeltävlingarna. 

Då var mitt Mellofotoäventyr över för denna gång. Resultatet ett helt gäng med foton på Wikipedia Commons – här hittar du alla foton från deltävlingen – och dessutom flera nya Wikipeidasidor för ett antal låtskrivare. Jag hoppas på många fler tillfällen att få vara med och fota Melodifestivalen och andra arrangemang. Detta var verkligen bland det roligaste jag har gjort på länge. Det var så kul att få vara med bakom kulisserna på Melodifestivalen, och även oerhört roligt att kunna bidra med foton till världens största uppslagsverk!

Alla Anna Rydéns bilder från Melodifestivalens femte deltävling finns uppladdade på Wikimedia Commons. Alla bilder är licenserade under CC BY-SA 4.0. Se alla bilderna.

För mer Melloinsikter har vi även ett gästinlägg av Adjoka, ackrediterad fotograf på Melodifestivalens fjärde deltävling, som ni kan läsa här.