ISA Tool – hjälper dig arbeta med strukturerade data på Wikimedia Commons

Att lägga till strukturerade data till filer på Wikimedia Commons är ett av många sätt att göra innehållet på Wikimediaplattformarna mer användbart, intressant och lättare att hitta. I ett tidigare inlägg beskrev vi hur du kan sätta igång med Motiv-uttalanden för att beskriva, på ett strukturerat sätt, vad det är som faktiskt syns på bilden. Här kommer ett tips för dig som tyckte det var roligt – webbapplikationen ISA Tool.

Vad ser du på bilden? Detta är en kampanj kring Nordiska museets foton från Ultuna.

När man väl börjat jobba med strukturerade data på Commons vill man gärna ha ett enkelt sätt att ta fram bilder som saknar Motiv-uttalanden. Det är precis det som är poängen med ISA Tool. Verktyget ger dig tillgång till flera så kallade kampanjer – utvalda bildsamlingar – där du får se en bild i taget och lägga till motiv eller en kort beskrivande text. Du kan även se en översikt över vilka som deltagit i varje kampanj och hur många redigeringar de gjort. Därför kan ISA Tool med fördel användas under evenemang som skrivstugor och utbildningar.

Kampanjerna är skapade av Wikimedianer och är ett utmärkt sätt att lyfta fram bildsamlingar som förtjänar mer uppmärksamhet från gemenskapen. Här finns bland annat arkitektur i Genéve, historiska foton från Bulgariens nationalarkiv, insekter och Indiens matkultur. Och så några svenska samlingar, som arkivfoton från lantbruksuniversitetet i Ultuna och Saab i Linköping. Dessa bilder kommer från Nordiska museets samlingar, och museet ser mycket fram emot att se gemenskapens förbättringar för att så småningom kunna inkludera dem i sin egen databas.

Såklart kan du även skapa din egen kampanj som ett sätt att be gemenskapen om hjälp med att lägga till strukturerade data i en bildsamling. Verktyget är dessutom utvecklat för att fungera bra på mobila enheter, för att göra det så enkelt som möjligt att bidra.

Hitta en kampanj och börja redigera!